Ombruk i norsk landskapsarkitektur

Sirkulærøkonomi handler om å imitere naturens sykluser og skape balanse mellom råvarer vi bruker og avfall vi generer. Ombruk av byggevarer (og egentlig av alt) er vesentlig for å oppnå denne ressursbalansen. Landskapsarkitekter prosjekterer uterom og landskap og å forstå de naturlige syklusene er en vesentlig del av landskapsarkitektur. Så hvor sirkulære blir prosjektene til norske landskapsarkitekter? Det har jeg vært så heldig å få lov til å være med å finne ut av.
Høsten 2023 utga Norske Landskapsarkitekters forening (NLA) eksempelsamlingen Sirkulærøkonomi i landskapsarkitekturen. Samlingen består av 13 eksempler, og er inspirert av Danske Landskabsarkitekters (DL) Cirkulærøkonomi i landskabsarkitekturen. Vurderingsgrunnlaget for samlingen er fem prinsipper for sirkularitet; bevaring og ombruk av eksisterende kvaliteter, ombruk fra eksterne prosjekter, kvalitet i materialvalg, design for ombruk og klimagassberegning.
Vi i Resirqel ble invitert av NLA til å sitte i evalueringsgruppen som skulle gå gjennom de innsendte forslagene. Resirqels fokus er på materialstrømmene, og ombruk er vårt spesialfelt, men vi jobber også for økt bevaring av eksisterende elementer og at nye prosjekter planlegges for fremtidig ombruk. I vårt bidrag til utvalget har alle disse faktorene spilt en viktig rolle.
Det er så langt bare ett prosjekt i Norge som treffer alle de fem kriteriene, og det er Vollebekk torg i Oslo. Men ser vi på hvordan det jobbes innenfor et utvalg av kriteriene skjer det veldig mye god praksis. For å kunne vise frem disse gode eksemplene, ble det tidlig klart at vi måtte fokusere på å fremheve de gode løsningene, fremfor de komplette. Resultatet har blitt en samling som vi håper kan være med å inspirere til å implementere sirkulære praksiser i nye prosjekter.
Vi er glade for å ha fått være med på prosjektet, og vil rette en takk til NLA for å invitere oss og å ha loset prosjektet gjennom, og Asplan Viak for å ha satt i gang arbeidet. I tillegg ønsker vi å takke Kjersti Bjerke og hennes Studio Tavare.

Lenke til Eksempelsamlingen

Forrige
Forrige

Rammesøknad på ombruksboliger i boks!

Neste
Neste

Resirqel er vinner av Oslo Miljøpris 2023