Endelig! Tirsdag 14. mars åpnet Ombygg portene, Norges første stor-skala byggevarehus for brukte byggevarer

Ombruk i industriell skala – det er ambisjonen når Ombygg nå åpner portene for mellomlagring og salg av brukte byggevarer i Sirkulær Ressurssentral på Økern i Oslo. Tirsdag 14. mars var det offisiell åpning med over 200 deltakere fra hele bransjen. Bak etablering av sentralen står Sirkulær Ressurssentral, som sammen med utviklingspartnerne Resirqel og Pådriv Oslo har samlet en rekke sentrale aktører i byggenæringen. Ombygg har som mål å legge til rette for at brukte byggevarer blir minst like attraktive som nye, og på den måten bidra til at byggenæringen i større grad kan utnytte materialressurssene i eksisterende bygg. 

En lang vei frem til denne dagen

Når Ombygg og Sirkulær Ressurssentral nå åpner det 4500 kvm store lagerteltet, er det et resultat av et omfattende samarbeidsprosjekt. Selve lagerteltet er tidligere brukt i utbyggingen av Regjeringskvartalet og donert av Statsbygg. Teltet eies nå av Sirkulær Ressurssentral AS, et ideelt selskap eiet av foreningen Pådriv Oslo. Arbeidet med å etablere dette tilbudet startet i 2020, som et samarbeid mellom rådgivningsselskapet Resirqel, Pådriv Oslo og Statsbygg. Oslobygg, Mustad Eiendom, OBOS, Höegh Eiendom, Gjensidige, Entra og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Oslo og Akershus er med som strategiske samarbeidspartnere. 

- Dette hadde ikke vært mulig uten det engasjementet og alle partnernes bidrag til etableringen, sier Martin Eid, daglig leder i Ombygg AS. Det er et betydelig engasjement i byggenæringen for å få til ombruk av materialer, men et fysisk tilbud som dette har manglet. Når vi nå åpner håper vi å bidra til at det skal bli lettere for prosjekter å gjennomføre ombruk av byggevarer.  

Ombygg bygger på tidligere erfaringer i Resirqel

Ombygg AS er et ideelt selskap og eies av Resirqel AS. Siden 2015 har Resirqel driftet og operert tre sentrumsnære ombrukssentraler i Oslo by. Den siste har vært lokalisert på Økern og flyttes nå over til Ombyggs drift i Sirkulær Ressurssentral. Ombygg er en videreutvikling av ombruksspesialisten Resirqels åtte år lange erfaring med lokal ombrukslagerdrift.  

- Det er utrulig spennende for meg å kunne være med og skalere opp den lille byggevarebutikken Resirqel har drevet, til bransjenes største byggevarehandel for ombruk, sier Marianne Solli, lagersjef i Ombygg. Marianne har lang fartstid fra drift innen lager og logistikk og har de siste månedene arbeidet med å klargjøre sentralen for drift. Etter at vi kunne flytte inn i teltet har vi fått mye plass og vi er nå klare til å ta imot brukte byggevarer. Samtidig er det viktig å si at dette er et stort pilotprosjekt, så en del må utvikles underveis. Vi vil løpende utvikle driften, systemer og forbedre kundeopplevelsen. 

Storslagen åpning tirsdag 14. mars 

Åpningsarrangementet gikk av stabelen tirsdag 14. mars, ledet av Futurebuilt, Pådriv, Sirkulær Ressurssentral og Ombygg. Byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Rina Mariann Hansen, og statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, Nancy Anti, deltok på åpningen, sammen med over 200 deltakere fra hele bransjen. 

Første del av programmet foregikk ved teltet i Økern Torgvei 6. Etter den offisielle åpningen i teltet, fortsatte programmet på Kuben Kurs- og teknologisenter, hvor det ble seminar med faglig dypdykk.  

Denne delen av arrangementet ble også strømmet åpent på nettsidene til FutureBuilt og kan sees i opptak her:

Nettsider: 

https://www.ombygg.no/

https://www.ressurssentral.no/

www.futurebuilt.no

Kontaktperson:

Martin Eid, daglig leder Ombygg AS 

e-post: martin@ombygg.no  

tlf.: 48 22 37 22 

Forrige
Forrige

Kan alle ombrukskartlegge? 

Neste
Neste

Nå tar vi neste steg mot ombruk i industriell skala